متن پادکست :
ما به تو کوثر دادیم. کوثر چه چیزی است؟ میگویید آقا برو دنبال علم، تو میدانی علم برایش خوب هست؛ لذا ماهم باید کوثر بشویم. گیلاسی که بند به درخت است، زمانی که آفتاب به آن میخورد، خیلی برای آن خوب است. درست است آقا؟ ببینید انسان در زندگی چه گرفتاریهایی دارد که با همین مسائل ساده که مقدمات آن را میچینیم حل میشود.
یکی از سورههایی که معمولاً ما خیلی راحت از کودکی با آن ارتباط برقرار میکنیم و حفظ میکنیم، سوره مبارکه کوثر است و ربط این سوره بعد از حضرت زهرا (س) با ما چه است؟ یکی از معضلات این است که در روایات میبینیم؛ مثلاً فلان ویژگی، فلان آیه در مورد فلان معصوم است، دیگر خلاص میشویم. راحت میشویم. بالاخره یک ربطی به ما دارد. یک نکتهای برای ما دارد، که میگوید شما غصه نخورید ما درازای آن به شما کوثر دادیم؛ یعنی یک فاطمه دادیم و این حالا دیگر کوثر است. خب اینیک طرف ماجراست. خیلی خدا بیش از این دارد با پیغمبر اکرم (ص) صحبت میکند. ما یک فاطمه دادیم، نسلتان حفظ شود. پیغمبر خیلی نگران اینطور مسائلی نیستند که بهعنوانمثال از یک پیغمبری نسلی برای آنها بماند و یا نماند. خیلی اینگونه مسائل در مورد انبیاء نیست و انبیاء درگیر اینچنین مسائل نیستند که حالا فرزندان ما زیاد است و میگویند مثلاً ما برای شما آب آوردیم «آتَیْنَاکَ الماء»؛ مثلاً به همه اینجا آب دادیم؛ به این آتَیْنَاکَ میگویند؛ ولی اگر به یک کسی که تشنه بود، خسته بود، از رمق افتاده بود، حال نداشت، اینیک امتیازی در آن است که أَعْطَیْنَاکَ گفته میشود یک امتیاز خاصی در آن است، هم نسبت به کسی که دارد دریافت میکند و هم نسبت به آن چیزی که داده میشود. خدا به پیغمبر میفرماید ما به تو کوثر دادیم.کوثر چه چیزی است؟ وزن فَوعَل، گفتهاند صفت مبالغه است. مبالغه در زیادی. خیلی خیلی زیاد. ما به تو یکچیزی دادیم که خیلی خیلی زیاد است یککمی این را تحریک بکنم، اشکالی ندارد؟ ما بخواهیم هزار نفر ماشین هُل بدهند. خیلی زیاد است. هزار نفر در انتخابات ریاست جمهوری بخواهند به یک نفر رأی بدهند، خیلی کم است. پس زیاد و کم نسبی است. نسبی هم که است، وصف خود آن شئ نیست. ما قند را نمیگوییم زیاد است. شما الآن در یک پیاله قند داشته باشید و یکدانه از آن را میتوانید بدر دستتان بگیرید و بگویید این زیاد است؟ بله؟ خیر. تمام آن کنار هم جمع بشوند میگوییم زیاد است. دقت بکنید این نکاتی که میگویم خیلی مهم است. دو سه جلسه بعد میبینید که چه بیماریهای روحی با این موارد به وجود میآید. هیچ قندی بهخودیخود نه میتوان به آن گفت کم و نه میتوان به آن گفت زیاد. الآن اگر یک قند روی زمین افتاده باشد کموزیادی آن برای ذات آن نیست، عارض است. اینکه خدا به پیغمبر میفرماید ما به تو یکچیز خیلی زیاد دادیم به نظر شما اینیک چیز عارضی است و یا یکچیز ذاتی است؟ آفرین! چیزی خدا دارد به پیغمبر میدهد که ذاتاً زیاد است. زیادی جزء ذات آن است؛ مثلاً نور، به این شکل است. هوا و اکسیژن به این شکل است. اینها یکجوری است که چون حیات به آن بند است، زمانی که میآید، کم آنهم زیاد هست. کوثر از چه جنسی است؟ آب، نان، فرزند، خانه، زیبایی، یکچیزی هم در کنار تمام اینها داده است به نام کوثر. آیا کوثر از این جنس است؟ این دارایی نیست، اینیک نعمت نیست، اینیک وضعیت است، باید بلد باشید اینها را کنار هم به چه شکلی بچینید. اینطور نیست که شما بگویید من دو عدد اثاث دارم؛ یکی کیفم است و یکی هم نحوهی چیدن آن. دو عدد که ندارید. در مورد سورهی مبارکه کوثر یک نگاه متفاوتی، عمیقتر داشته باشیم. خدا به پیغمبر میگوید شما مهم نیست که چه میزان آدم دارید، چقدر فرزند دارید، چقدر نسل دارید، مهم این است که این چندتایی که دارید، با این چند تا چهکار میکنید؟
این مثالی که میخواهم عرض کنم تمام مسئله را حل میکند، مثال قشنگی است، مثال گیلاس و درخت. گیلاس تمام زندگی آن به دم آنکه به درخت میخورد، بند است، این شاهرگ حیاتی زندگی گیلاس هست. خیلی کم است؛ ولی برای گیلاس خیلی زیاد هست. گیلاس چه چیزهایی لازم دارد؟ آب، نور، هوا، تغذیه، املاح میخواهد. نکته زیباتر آن این است که زمانی که آفتاب به آن میخورد، خیلی برای آن خوب است. بار آنکه میآید، خیلی برای آن خوب است. باد که به آن میخورد، خیلی برای آن خوب است؛ ولی وقتی این اتصال قطع بشود چه چیزی میشود؟ هرچه بیشتر نور بخورد، بیشتر پلاسیده میشود. دیگر خیر و شر بودن به این نیست که این نور داشته باشد، یا نداشته باشد.
در زندگی مسئله ما چیست؟ اصلاً مسئله ما به این نیست که پول داشته باشیم یا نداشته باشیم، مسئله ما به این نیست که بچه داشته باشیم یا نداشته باشیم، مسئله ما به مدرک نیست، به پول و شهرت نیست، مسئله ما به وضعیت است. یک رگهای به درخت مانده است؛ اما خیلی کم؛ اما همین خیلی کم، خیلی زیاد است. اگر آدم وضعیت خوب نداشته باشد، علم هم برای او شر میشود. ما در زندگیهایمان خیلی از مسائل را باهم قاتى میکنیم. میگوییم آقا بروید دنبال علم. آیا شما میدانید علم برای او خوب است؟ علم بهتر است یا ثروت؟ هیچکدام. وضعیت، کوثر. علم بهتر است یا کوثر؟ کدامیک بهتر است؟ کوثر که بود خدا میداند که به شما علم بدهد یا ثروت؟ به بعضیها نعمت نمیدهد، دقت کنید این حرفها چقدر مهم است. چرا خدا به برخی از افراد نعمت نمیدهد؟ میگویند آقا ما بیست سال است در حرم امام رضا (ع) فلان حاجت را میخواهیم، امام رضا (ع) در حق شما دارند لطف میکنند میبینند وضعیت شما روبهراه نیست، با ندادن نعمت، میخواهند اول شما وضعیتتان را درست کنید، بعد نعمت را به شما بدهند. خدا کسی را که بخواهد عذاب بکند، آدمی که وضعیت درست ندارد، خدا به او نعمت بیشتر میدهد. این چینش ما، چیدمان زندگیمان، زندگیمان کدام طرفی هست؟ روی زندگی کدام طرف است؟ فضای زندگیمان را چه پرکرده است؟
استفاده از مطالب این پایگاه با ذکر منبع بلا مانع است.
دیدگاه خود را بنویسید: