مسئله علی (ع) انسان بود

✔ نهج البلاغه را با این نگاه بخوانید…

[disk_player id=”78″]

تعبیری که مرحومه علامه جعفری (رضوان الله علیه) به کار برده است؛ اینست که ام‌المسائل برای امیرالمومنین (ع) و نهج البلاغه انسان و انسان سازی است. این تعبیر، تعبیر مهم و در خور توجهی است.

وقتی گفته می‌شود مسئله‌ اساسی انسان است، یعنی مسئله‌ اساسی انسان است! مسئله‌ اساسی حتی کمالات انسانی هم نیست. حتی فضایل هم مسئله‌ اصلی نیست. حتی فریب خوبی‌ها را هم نباید خورد. یعنی حتی خوبی‌ها هم مهم نیست. مهم انسان است. مسئله انسان است. به عنوان مثال: مسئله ای مانند نظم، مهم هست؛ ولی در واقع مهم نیست. مسئله ای مثل عدالت، مهم هست؛ ولی در واقع مهم نیست. مسئله ای مثل امانتداری، مهم هست؛ ولی در واقع مهم نیست. مسائلی مانند صبوری، وفاداری، مهربانی، مهم هستند؛ ولی در واقع مهم نیستند.

در واقع مهم نیست، یعنی در واقع مسئله‌ ما نیست.  مسئله‌ ما نیست، یعنی در واقع مسئله‌ اصلی ما نیست. مسئله‌ اصلی ما نیست، یعنی در واقع هدف آخر ما نیست.

حضرت استاد آیت الله جوادی آملی (ره) فرمودند: بعضی از چیزهایی که ما در جامعه‌ کمال می‌دانیم؛ این ها متعلق به حیوانات هستند. مثلا امانتداری. واقعا تفاوت انسان و غیرانسان در امانتداری است؟ ایشان فرمودند: این سگ‌های دست‌آموز، سگ شکاری، که برای شکار می فرستند با اینکه خودش اینکاره است؛ ولی وقتی شما او را می‌فرستید، می‌کشد، بسته ‌بندی می کند و تمیز و مرتب تحویل می‌دهد بدون اینکه دست بزند. یا صفت صبر و حوصله، خدا همه شترهای عزیز را حفظ کند! چقدر اهل صبر و حوصله هستند. اصلا یک مقدار اخم در این چهره نمی‌بینید. یک مقدار کدورت. به یکی از اساتید گفتم: این به چهره اش نمی‌خورد که کینه‌های قدیمی داشته باشد. می‌گویند ۱۵ سال کینه را نگه می‌دارد. ولی خیلی چهره‌ آرام و …. چه طور ۱۵ سال کینه را نگه می دارد؟ صبر و حوصله، در سختی، در بیابان، گرسنگی، با خار بیابان سر کردن، با تشنگی سر کردن، و …

پس صبر و حوصله‌ هم مربوط به حیوانات شد، شاخص انسانی نیست. وفا، وجدان کاری.

یه وقت با یکی از اساتید به بهشت زهرا رفته بودیم. با ایشان مختصری روی قبرها را می‌خواندیم. ایشان نگاه کرد و گفت: نوشتند: آرامگاه پدری مهربان و دلسوز؛ هآن! اینگونه می‌نویسند؟ درست است؟ ایشان گفت: من از تو می‌پرسم: مثلا در ببرها، پلنگ‌ها و گرگ‌ها، پدران برای بچه خود مهربان و دلسوز نیستند؟ شکار می‌کند یا ۵۰ نفر را زخمی می کند؛ این دیگر به عشق بچه‌ بوده است. مثلا پلنگ‌ها پدری مهربان و دلسوز نیستند؟ این مثلا کمال است؟ من گفتم تازه همین هم باید اثبات شود! ایشان گفتند: سَلَّمنا؛ اصلا پدری مهربان و دلسوز. این کمال است؟ این نقطه‌ انسانیت است؟ این کمال انسانیت است؟

هدف عالی نیست؛ هدف عالی چیست؟ انسان.

 در آخر قرار است آدم حاصل شود. چقدر حیف است که ما سخنرانی امام (ره) را نخواندیم.کم می‌خوانیم. کم در جریانیم؛ امام (ره) می‌فرمایند: ما برای عدالت انقلاب نکردیم. عدالت یعنی یک آخور مرتب؛ تعابیر امام است. فرمودند: عدالت را می‌خواهیم. ولی به عدالت اکتفا نمی‌کنیم. شما ببینید کندوی زنبور عسل چقدر عادلانه است! نه اینکه عدالت را کلاً کنار بگذاریم، نه، عدالت را می‌خواهیم؛ ولی قرار نیست وقتی به عدالت رسیدیم کار تمام شود. نظم را می‌خواهیم ولی قرار نیست با نظم تمام شود. در نهایت قراراست که آدم حاصل بشود.

آدم یعنی چه؟ یعنی اِنی جاعِلٌ فِی الأرضِ خَلِیفَه (بقره،۳۰) آدم به این معنی است. آدم کسی است که ملائکه او را سجده کنند.

امیرالمومنین (ع) در جامعه چه می‌کند؟ حکومت علی (ع) با بقیه چه تفاوتی دارد؟ حکومت علی (ع) انسان می‌سازد. حکومت علی (ع) اقتصاد می‌سازد؛ ولی اقتصاد را برای انسان می‌سازد. اقتصاد می‌سازد؛ ولی برای اینکه می‌خواهد انسان بسازد؛ ببینید چقدر متفاوت است! در حکومت علی (ع) شکم سیر می‌شود ولی برای اینکه انسان بسازد؛ ماجرا فرق می‌کند.

نکته‌اش اینجاست؛ وقتی شکم‌ها سیر می‌شود؛ تازه اول مصیبت است. حضرت زهرا (س) در خطبه‌ فدکیه فرمودند: تا شکمتان گرسنه بود، دنبال پیامبر (ص) راه افتادید. گفتید ما را نجات بده. آزادمان کن. عزت بده. ما را از نوکری خارج کن. همچنین فرمودند: پوست دباغی شده می‌خوردید؛ آب برکه را با گرگ‌ها تقسیم می‌کردید.همین که شکم‌ها سیر شد؛ به ما پشت کردید. (بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج‏۲۹، ص: ۲۲۴-۲۲۵)  حال روابط می‌خواهیم. توسعه‌ پایدار، پیشرفت، اقتصاد باز، همه این ها را می‌خواهیم اما مشکل کجا ظاهر می شود؟ وقتی حداقل را آماده کرد می گوید: خب! حالا وقت آدم شدن است! می گویند: علی جان شرمنده! ما تو رو برای همین‌ها می خواستیم. خواستیم شکم ما را سیر کنی.

۱۱ دیدگاه

  • حاج آقا امینی خواه در این سخنرانی از امام خمینی نقل کردن که ما برای عدالت انقلاب نکردیم.
    هر چه در صحیفه گشتم، چنین چیزی نیافتم. میشه منبعش را از ایشان بپرسید؟

  • خدا خیر دنیا و اخرت بهتون بده سلامتی و ارامش بده حرفهاتون تا قلب ادم میشینه خیلی راهنمایی شدم با سخنرانیاتون مخصوصا ان سوی مرگ

  • سلام.مداد علماء افضل من دماء شهداء.الان جامعه اسلامی، واقعا نیاز به بحث های تخصصی به روز دارد.درمورد موضوعاتی که مبتلا به هستیم همان مسائلی که درحد علم و معرفتمان در تاکسی و صف نانوایی راجع به آن بحث می کنیم و نهایتا به دلیل ضعف علمی مغلوب و منحرف می شویم و تیشه به ربشه همه ارزشها و داشته هایمان می زنیم.خداحفظتان کند.اللهم عجل لولیک الفرج.

  • سلام . در سخنرانیتان گفته بودید امام علی (ع) وجود مطلق است و ما تجلی و تنزل یافتهٔ ایشانیم . این ویژگی ها مگه مربوط به خداوند متعال نیست ؟ با کسانی در میان گذاشتم تا راهنمایی بگیرم ولی گفتند مطلع نیستیم از این سخن یا گفتند سند بیارید البته این سخنو به امام خمینی (ره) انتساب داده بودم چون تو سخنرانیتان بیش تر به نظر امام خمینی به امام علی (ع) توجه داشتید و اگه میشه سند این سخنو به من بگید . البته درسته گفته بودید به همه توصیه نمیشود ولی گوش دادم چون زیر فایل صوتی نوشته هایش برام جذاب اومد وگفتم بدانمشون . البته این طورم نیست مطالعاتی در این زمینه نداشتم بلکه مطالعاتی داشته ام . اگه میشه راهنمایی بیشتری کنید تا فکرم راحت گردد . خداوند متعال حفظتان کند .

  • سلام وقت بخیر. خدا حفظتون کنه من با کتاب آن سوی مرگ با شما آشنا شدم . خداوند بر علم شما بیفزاید تا به همین روال ما عوام رو آگاه کنید با بیان شیوا و روان تون. سوالم از شما اینه که بحثی در رابطه با آینده انقلاب در سایت گذاشته شده بود و من متاسفانه سه جلسه از اونو دانلود کردم و مابقی موند و امروز که دوباره به سایت اومدم جهت دانلود ادامه فایل های آینده ی انقلاب ، هرچی در سایت میگردم نیست ! نمیدونم برداشتید اون مبحث رو یا من در سایت دیگه ای دانلودشون کرده بودم و از یادم رفته… میشه خواهش کنم راهنماییم کنید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *