برخی نکات مطرح شده در این جلسه
*پاسخ قرآن به یک چالش همیشگی، چرا تلاش میکنم اما نتیجه نمیبینم؟ [1:13]
*عدم تمرکز روی اصول؛ عامل تلاشهای بی ثمر [4:08]
*تفاوت نگاه حکیمانه قرآن با تفکرات نوین و قانون جذب، در نظام تلاش و پاداش [5:28]
*رزق آخرتی محصول تلاش شخصی، اما رزق دنیایی وابسته به مشیت الهیست.[7:20]
متن جلسه
بسم الله الرحمن الرحیم
سوالی که در بحث کسب و کار مطرح می شه بعد از اینکه این نکته رو گفتیم که فایده و نتیجه همیشه وابسته است به تلاش. سوالی که مطرحه اینه که خب خیلی وقتا ما تلاش می کنیم نتیجه نمی بینیم چرا این معناش این نیستش که این قانون شمول نداره همه جا کاربرد نداره قانون فراگیری نیست آیا میشه اینو فهمید؟ پاسخ اینه که نه این قانون همیشگی و همه جایی است در تمام هستی هم هست ظاهر و باطن دنیا و آخرت ماده و معنا. همه جا این قانون ثابته. تلاش. تلاشه که نتیجه و فایده رو میره ولی برای اینکه این مسئله روشن بشه چرا ما گاهی تلاش می کنیم و فایده ای نمی بینیم چند تا نکته خوبه بهش پرداخته بشه این سوال کی معلولا مطرحه مثل می گه آقا من درس خوندم اون رشته ای که می خواستم قبول نشدم رتبه ای که می خواستم تو کنکور بیارم و نیاوردم من دو برابر فلان کس رفیقم باجناقم همسایه ام هم کلاسم برای فلان نتیجه زحمت کشیدم برای فلان سود کار کردم فلان رفیق من ساعت ده صبح میاد کرکره مغازه رو می ده بالا یک ظهر می بنده شش بعدازظهر باز می کنه نه شب می بنده ماشین مازراتی داره بنده هفت صبح باز می کنم تا سه بعدازظهر پنج بعدازظهر باز می کنم تا یازده شب پرایدم رو نمی تونم عوض کنم اینا ظلم نیست؟ این کمتر از من تلاش می کنه بیشتر از من فایده نصیبش میشه خب معمولا این جور وقتا آدم دچار این چالش ذهنی میشه و درگیر این مسئله میشه .فایده ای که توقع داره رو نمی بینه. نکته ای که این جا هست اینه که او ما خیلی وقتا درکمون از فایده و ضرر غلطه «عسی ان تکره شیئا و هو خیرلکم و عسی ان تحبوا شیئا و هو شر لکم» خیلی وقتا هست شما از یه چیزی خوشتون میاد ولی فایده توش برا شما نیست شره. خیلی وقتا یه چیزی بدتون میاد ولی خیره چه بسا یه کسی پول زیاد داشته باشه طغیان بکنه پول زیاد داشته باشه این طغیان در همسر او شکل بگیره در فرزند او شکل بگیره چه بسا خیر کسی از جهت مادی و معنوی توی اینه که مثلاً ثروت کمتری داشته باشه و همین طور خیلی وقتا ماها خودمون اینو تجربه کردیم افراد می بینن تو بعضی چیزا برای بعضی افراد خیر نیست شهرت برای بعضیا خیر نیست ریاست برای بعضیا خیر نیست پس ما اولا باید تصور و درکمون رو نسبت به فایده درست بکنیم ممکنه اون چیزی که ما به عنوان فایده برا خودمون هدف گذاری کردیم به قول امروزی ها تارگت کردیم اون درست نبوده باشه واقعا فایده ما نیست واقعا خیر ما نیست پس این نکته.
نکته دوم اینه که خیلی وقتا واقعا هم فایده است و خیره ولی اون تلاشه به طور درست و کامل واقع نشده ممکنه کسی داره تلاش می کنه ولی (تلا) تلاشش متمرکز بر اون اصولش نیست واسه همین اون فایده ای که باید مترتب بشه مترتب نمی شهلا فرض کنید ماشین من خرابه من ده ساعته دارم رانندگی می کنم دارم گاز می د ولی پنجاه کیلومتر باهاش بیشتر نتونستم برم خب همین موتور این سیستمه گاز و پدال و روغن و برق و بنزین و اینا همه تنظیم باشه درست باشه با کمترین فشار با کمترین هزینه با کمترین تلاش بیشترین سود نصیب من بشه من با همین ده ساعت رانندگی می تونستم مثلاً هزار کیلومتر راه برم ولی چون ماشینم خراب بوده این تلاش من هدر رفته داره جاهایی هزینه میشه که فایده ای نداره اینم پس نکته دوم که خیلی وقتا تلاش ما هدر میره متمرکز نیست روی اصول نیست.
نکته سوم اینه که اساسا ساختار دنیا با ساختار آخرت متفاوته که این نکته سوم خیلی نکته مهمیه. یه جورایی پاسخ به بعضی از این مسائلی هم که این دوران ما خیلی باب شده مثل قانون جذب و اینا پاسخ به اون هم هست البته قانون جذب بحث مفصل و مبسوطی داره قرائتی که ما در ایران از بعضی از مبلغین قانون جذب می شنویم قرائتی است که معمولاً آمیخته با آیات و روایات و این هاست و یه رنگ آمیزی دینی شده. قرائت اصلی اون مولدین این نظریه که البته غربی ها به عنوان نظریه علمی هم قبول ندارن به عنوان شبه علم مطرح می کنن این فرضیه قانون جذب رو. اون کسانی که مولد این قانون جذب بودن در غرب و طراح بودن نظریه پرداز بودن یک قرائت دیگری ازش دارن من نمی خوام وارد اون بحث فعلا بشم. ولی چکیده و عصاره مطلب اینه که آقا اگر من متمرکز کردم ذهنمو نسبت به یک نتیجه و هدفی حتما بهش می رسم. یه روزی می رسم یه جایی بهش میرسم. قرآن این منطق رو به این شکل قبول نداره من آیش رو یه اشاره ای می کنم جلسه بعد انشا الله مفصل تر به آیه اش می پردازیم در سوره مبارکه اسرا که نام دیگری سوره بنی اسرائیل آیات هجده نوزده و بیست «مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْعَاجِلَةَ عَجَّلْنَا لَهُ فِيهَا مَا نَشَاءُ لِمَنْ نُرِيدُ» می فرمایید که آقا قانونه دنیا با قانون آخرت متفاوته نظام سعی و پاداش در آخرت یه جوریه که هر میزان سعی کنی به همون میزان پاداشش رو می بری که آیه نوزدهم وَمَنْ أَرَادَ الْآخِرَةَ وَسَعَىٰ لَهَا سَعْيَهَا اگه کسی آخرت رو بخواد تلاشش براش بکنه وَهُوَ مُؤْمِنٌ به شرط اینکه موم باشه تلاش آخرتی تلاش باطنی تلاش معنوی و ملک قوطی با ایمان اگر کسی داشته باشه فَأُولَٰئِكَ كَانَ سَعْيُهُمْ مَشْكُورًا قطعا به نتیجه می رسه باخت نداره تمام اون چیزی که می خواد بهش داده میشه ولی تلاش دنیایی این جور نیستش که اگر دنیا رو خواستی یه چیزی رو تو دنیا هدف گذاری کردی یه چیز مادی رو بدون توجه به معنا و باطن و ملک بود و آخرت صرف اون بعد دنیایش رو خواستی هدف گذاری کردی تلاش کردی این جوری نیست که لزومی بهش برسی ممکنه بهش برسی می فرماید عَجَّلْنَا لَهُ فِيهَا مَا نَشَاءُ لِمَنْ نُرِيدُ اون مقداری که بخوایم رو می دیم به اون کسی که بخوایم می دیم پس تمام اون چیزی که خواستی رو نمی دیم اونی که من بخوام به هر کسی هم که خواست بهش نمیدیم باز به اون کسی که من بخوام چرا چون نظام تقدیر و امتحان در دنیا حاکمه دنیا اصلا نظام پاداش نیست که شما توقع داشته باشی هر تلاش این کردی پاداشش رو تو دنیا بگیری این از اون اصول معرفتی در کسب و کاری که ما باید توجه داشته باشیم قرآن این شکلی کاسب با معرفت پرورش میده. می فرماید دنیا چون نظام پاداش نیست نظام امتحانه من یه جوری بهت عطا می کنم که باهاش امتحان بعدی رو بگیرم. این نیست که هر چقدر خواستی و هر جور خواستی همون رو بهت بدم من امتحان مراعات می کنم این نکته رو فعلا تا این جا داشته باشید که دنیا نظام امتحانه و قرار نیست سعی ما در دنیا دقیق و عین همونی که خواستیم بشه و اون فایده و نتیجه رو ازش ببینیم چون دنیا نظام امتحانه تا این جاشو داشته باشیم ایشالا جلسه بعد این نکته رو بیشتر بهش بپردازیم و صلی الله علی سیدنا محمد و آله الطاهرین